Extinderea imperiului la nordul Dunării, cu cucerirea Daciei, a reprezentat o mare dorință pentru Traian, dar și o mare provocare pentru puterea militară romană. Pentru a asigura aprovizionarea armatei în Dacia, Traian a construit un drum militar cu o lungime de aproape 40 de kilometri. Construcția acestui drum impresionant, finalizată în anul 103 d.Hr., și podul peste Dunăre (proiectat de inegalabilul arhitect Apolodor din Damasc) au facilitat marșul armatei romane către teritoriul geto-dac.
Tabula Traiana
Chiar în fața sculpturii regelui Decebal, dar pe partea sârbească, se află o veche placă comemorativă, Tabula Traiana, construită de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian. Tabula Traiana este o placă memorială construită de romani pentru a marca sfârșitul construcției drumurilor, în acest caz, așa-numitul „drum roman”, săpat într-un defileu abrupt de-a lungul Dunării.
Din cele 10 plăci originale sculptate în defileul Dunării, doar Tabula Traiana este vizibilă și a fost conservată. Construită în urmă cu aproape două milenii, din marmură, cu o dimensiune de 4 metri lățime și 1,75 metri înălțime, această Tabula este o mărturie fascinantă a acelor vremuri.
Imaginile sculptate reprezintă doi delfini și un vultur cu aripile întinse, împreună cu inscripția unor elemente notabile ale poveștii.
Inscripția în latină
Inscripția latină este următoarea:
„IMP. CAESAR. DIVI. NERVAE. F. NERVA TRAIANVS. AVG. GERM. PONTIF MAXIMUS TRIB POT IIII PATER PATRIAE COS III MONTIBVUS EXCISI(s) ANCO(ni)BVS SVBLAT(i)S VIA(m) F(ecit)”.
„Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, tăind munții și folosind bârne de lemn, a făcut acest drum.”